DE MEEST FASCINERENDE PARADOX VAN ONS MENS-ZIJNDe managementboeken slaan ons ermee om de oren: of we nu terug gaan naar de BEDOELING, de WHY zoeken, weer PURPOSE willen vinden, of de wens hebben om vanuit de maatschappelijke OPGAVE te gaan werken... er zit in niet te miskennen rode draad in.


Zo liep ik -met dank aan prof. dr. Marcel Veenswijk- aan tegen het begrip "TO RESOUL THE ORGANISATION". Een niet bestaand woord. Maar een native speaker snapt ‘m meteen. Nee niet je zooltjes opnieuw laten lijmen, of je plant bemesten... Eigenlijk hetzelfde als HERBEZIELEN.. alleen dat klinkt meteen zo zwaar, dramatisch en blauwe lange gewaderig. (Ik wil Jomanda niet beledigen, maar dat... toch?)


De boodschap van al die managementtheorie is eigenlijk simpel. Bijna te simpel. We willen 't vooral doen zoals het bedoeld was. Vanuit waar je het voor doet, waar het om begon.

Er zullen veel mensen zijn die zich niet kunnen voorstellen, waarom je iets anders zou doen, dan wat de bedoeling is. Maar eerlijk is eerlijk.... die bedoeling is regelmatig ver te zoeken. We zijn een beetje van t padje geraakt. Wat jij?


In de organisaties waar ik rondloop, is dit 'terugverbinden' vrijwel altijd een belangrijk onderdeel van de uitdaging. In plaats van navigeren vanuit de leefwereld, daar waar je een verschil wilt maken met je product of service... wordt de navigatie bediend vanuit het verkeerde centrum. Vanuit de wereld van systemen, procedures, protocollen en beleidsmaatregelen. Of vanuit ‘koud denken’ en holle kreten. En dat verkeerd-om navigeren, werkt vervreemdend.


(Niet dat die systemen wegmoeten. Het is alleen GEEN goed idee om ze de baas te maken en leidend te laten zijn.)


AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT, YET PARALLEL


Vergeten wie we zijn, of de connectie kwijtraken met al het bewustzijn en één zijn wat voor ons is weggelegd, hoort er (helaas?) een beetje bij.


Als mens komen we binnen als baby en zijn we een klein bonkje onversneden liefde voor het leven, vol ongeremde energie. We ZIJN. We hebben niet eens in de gaten dat je ervan zou kunnen afdwalen. Maar dan is t onvermijdelijk. Op weg naar volwassenheid ben je gewoon de Sjaak. (Weet iemand wat Sjaak ermee te maken had?)


Zodra het onontkoombaar drama zich voltrokken heeft, kun je vervolgens de rest van je leven aan de slag met het -hopelijk- steeds meer terugvinden van dat blokkadeloze bonkje stromende energie waarmee je binnenkwam. En ik zeg KUN JE, want het is nog best spannend of je je HERINNERT dat het kan.


Dat alles bij elkaar is echt een MEGA PARADOX!! Een bizarre practical joke van het Universum. En wel de meest fascinerende als je het mij vraagt!

De parallel met organisaties is voor sommige misschien vergezocht. Maar ZO BINNEN ZO BUITEN. Hoe t met ons van binnen gaat, zie je om je heen teruggespiegeld. Dat terugverbinden en gaan bewegen vanuit wat ons ECHT beweegt lijkt relevanter dan ooit. Er is zoveel wat ons daarvan afleidt.....


AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY AWESOME..


Dit voorjaar word ik verder opgeleid in het werken met die paradox en het herstellen van onze bewustzijns-navigatie. Natuurlijk eerst die van mezelf. Dit keer ga ik roadmap’s testen van Ancient Tribes, zoals de Maya’s. Super profound, in verbinding met het aardse én de kosmos, praktisch toepasbaar, tjokvol logica & gezonde zelfspot. En uitermate toepasbaar op het omgaan met verandering in organisaties en vormgeven van leiderschap... Ik kan uren vertellen over hoe gaaf ik het vind... en ik kan niet wachten om ook dit weer te vertalen en verweven in mijn begeleiding& coaching. We 're all in this


Dit proefkonijn gaat weer bijzondere dingen ervaren en beleven. En ik voel me oprecht bevoorrecht dat ik op deze manier, mijn eigen 'chick-on-a-bewustwording-mission', kan recyclen.


En nu we aan het delen zijn, zou ik ook heel graag van jou iets willen weten:


WELKE CONNECTIE ZOU JIJ MEER WILLEN MAKEN VOOR JEZELF, IN JE LEIDERSCHAP OF ORGANISATIE?


Want als jij dat met mij deelt, inspireer jij mij, om mijzelf te laten inspireren op die dingen waar ik het weer kan teruggeven ter inspiratie.


Zo bouwen we mee aan de circulaire inspiratie economie:-) Doe je mee?


Hartegroet,

Iris
#resoulyourselffirst #avontuur #freespirit #why #purpose #opgave #verdraaideorganisaties #changeleadership #circulaireinspiratieeconomie #conciousleadership #bewustwordinginmanagement #resoultherebelway


17 weergaven0 opmerkingen